Wat anderen zeggen

Van D.B.

Het voelt voor mij nog steeds vreemd dat we gestopt zijn. Aan de andere kant heb ik natuurlijk, ook dankzij jou, veel bereikt. Ik kwam bij je om te werken aan de vervelende gevolgen voor mij van een narcistische ex. Je hebt me veel inzichten gegeven waar ik wat mee kon en kan. En ik kan echt wel zeggen dat ik dit nu eindelijk een plek heb kunnen geven. Verder hebben we het over mijn moederrol gehad. En hierin ben je een heel grote steun voor mij geweest en heb ik ook het nodige geleerd. En dan m’n relatie met X. Hier ben ik nog een goede weg aan het zoeken. Gelukkig heb je me hierbij ook al wel goed ondersteund en inzichten gegeven. Nou, kortom, ik ben heel erg tevreden en hoop je zeker weer eens te zien, misschien voor een therapiesessie of misschien gewoon voor de gezelligheid. Hartelijk dank voor alles en liefs, D.

————————————————————————————————————————————–

Van L.M.

Nadat ik twee jaar geleden de relatie had verbroken met mijn narcistische partner merkte ik dat ik nog steeds last had van alles wat gebeurd is en dat hij me nog steeds in zijn macht had. Met andere woorden, ik was bang van hem en dit had ook zijn weerslag op mijn nieuwe relatie.

Omdat ik een kind met mijn ex heb moet ik met hem om blijven gaan, maar wel op een manier waarbij ik geen last meer van hem heb en ik mijn kind tegen hem kan beschermen. Al zoekend op internet kwam ik bij Natasja terecht en zij heeft me in enkele maanden enorm geholpen.

Niet door me te laten worstelen met allerlei psychologische vraagstukken maar gewoon met duidelijke handvatten hoe met deze man om te gaan. En door me eenvoudig uit te leggen hoe een narcistisch persoon in elkaar zit.

Het voelt alsof er een last van mijn schouders is gevallen. Ik ben niet meer bang voor hem en zie nu echt zijn ware aard. En ik weet nu hoe ik me hiertegen kan beschermen. Geen klittenband meer maar Teflon. 

Het verleden met deze man kan ik niet meer veranderen maar mijn toekomst zonder hem wel. En daar ben ik dankzij Natasja nu toe in staat.

————————————————————————————————————————————-

Van B.D.

Vanaf mijn achtste tot mijn achttiende heb ik helaas te maken gehad met een narcistische stiefvader. Omdat ik meteen voelde dat ik hem niet helemaal kon vertrouwen heeft hij mij tot het zwarte schaap van de familie gemaakt. Ik vormde een bedreiging voor zijn eigen gecreëerde zelfbeeld omdat ik door hem heenkeek en zag wat hij eigenlijk nodig had. Hij heeft mij uit balans geprobeerd te brengen om zijn eigen maskerade hoog te kunnen houden.

Voordat ik mijn gesprekken met Natasja begon raakte ik snel in zelftwijfel, plaatste ik anderen gemakkelijk op een voetstuk en voelde ik mij chronisch minderwaardig aan andere mensen. Ik was héél kritisch naar mijzelf toe en hoorde altijd nog die stem van de narcist die zei dat ik dom, oppervlakkig, zwak, langzaam en te sensitief was. Mijn zusje daarentegen was een wonder wezen, één van de slimste mensen op dezer aarde, daar kon ik van mijn leven niet aan tippen. 

Door deze symptomen van narcistische mishandeling in de context van het ziektebeeld van mijn stiefvader te plaatsen is het mij gelukt te scheiden wat bij hem hoort, en wat van mij is. Deze bewustwording is heel snel gegaan en het mijzelf ontdoen van zijn getouwtrek aan mij heeft mij veel (zelf)vertrouwen, lucht, vrijheid en plezier terug gegeven. 

Door de combinatie van praten en ervaren, in de vorm van meditatie en mindfullness, heb ik de kennis die ik intellectueel opdeed bij Natasja heel snel om kunnen zetten in gevoelsmatig weten. 

Het is juist deze koppeling tussen voelen, daarop vertrouwen en het vervolgens doen, die je kwijtraakt door narcistische mishandeling. De realisatie dat ik dit eigenlijk al die tijd gevoelsmatig al wist, maar van de narcist geleerd heb om hier niet naar te luisteren, heeft mij heel veel zelfvertrouwen gegeven. Door ervaring in de praktijk op te doen en te ‘oefenen’ met Natasja aan mijn zijde heeft mij mijn intuïtie als leidraad en daarmee een hele waardevolle autonomie weer terug doen vinden.

Ik kan iedereen die met een narcist te maken heeft gehad aanraden om erover te praten met een therapeut. Narcistische mishandeling is heel complex maar het contact met jezelf terug vinden is gek genoeg redelijk eenvoudig met de juiste hulp. Dit contact is een capaciteit die je als ‘slachtoffer’ wel weer terug kunt vinden, de narcist kan dit (helaas voor hem/haar) niet. Ik ben heel blij dat ik dit gedaan heb en dat ik hiermee kan voorkomen dat ik een nieuwe narcist in mijn leven laat na het zieke gedrag dat ik genormaliseerd had. 

Het was heerlijk om bij Natasja naast huilen en serieuze gesprekken ook smakelijk te kunnen lachen om de idiote gedachtegang van mijn zieke stiefvader. Het was heel fijn om het gezonde van het zieke te kunnen scheiden. De positieve invloeden van mijn stiefvader koester ik nu, de negatieve invloeden laat ik los. 

————————————————————————————————————————————-

Van B.E.

 Na een verbroken relatie van 10 jaar, was ik het boek van Iris Koops gaan lezen, omdat ik dacht dat mijn ex-vriend een narcist was. Tijdens het lezen kwam ik er al vrij snel achter dat het niet over hem ging, maar over mijn moeder! Een enorme shock, in één keer stond mijn wereld op zijn kop. Niets was meer wat ik dacht dat het was, en er kwamen constant herinneringen uit mijn jeugd en van later naar boven die ineens in een ander daglicht stonden. Ik had geen liefdevolle moeder (gehad), er werd gelogen, bedrogen en gemanipuleerd.

De concrete hulpvraag aan Natasja was of ze orde kon scheppen in de chaos in mijn hoofd en kon uitleggen wat het allemaal betekende en betekend heeft voor mijn eigen vorming, ontwikkeling en plek in deze wereld.

Natasja heeft op een hele fijne, rustige wijze keer op keer uitgelegd hoe het in elkaar stak. Met concrete voorbeelden en met concreet huiswerk, landde ik stukje bij beetje op eigen voeten in de echte wereld.

De grootste les die ik het afgelopen jaar heb geleerd is dat ik heel goed moest luisteren naar ‘wat goed was voor mij’. Als je altijd hebt gedaan wat je dacht dat je van je moeder moest doen, was dat een moeilijke opdracht. Nog bijna dagelijks ga ik bij mezelf te rade, wat is goed voor mij, dit wordt bijna een automatisme waardoor ik betere keuzes kan maken, beter voor mezelf zorg en daardoor ook beter ben voor dierbaren om me heen.

Ik merk meer rust, meer zelfvertrouwen en vooral meer humor. Ik kan weer lachen, ik kan mezelf zijn. En mezelf is best leuk!

Ik realiseer me dat het een grote impact heeft op mijn leven, maar ik ben ervan overtuigd dat ik los aan het komen ben en een veel gelukkiger leven tegemoet ga. Het is al gestart!

Bedankt lieve Natasja!

Liefs, B.


Van B.R.

Toen ik bij jou binnen kwam had ik heel veel last van boosheid en machteloosheid. Ik maakte mij zo boos dat ik regelmatig mijzelf kwijtraakte. Door de gesprekken die ik met jou heb gehad en de simpele inzichten die jij mij hebt gegeven heb ik mijzelf onder controle gekregen waardoor mijn machteloosheid een plek heeft gekregen en heb nu zeker geen boosheid-aanvallen meer.

Toen jij voorstelde aan mij om Mindfulness te proberen was ik wel een beetje sceptisch maar ik dacht, wat heb ik te verliezen. Het kan alleen maar helpen en dat deed het ook. Ik denk eerlijk gezegd heel vaak aan de sessies en aan wat ik heb geleerd van je. Het laat mij anders naar dingen kijken waardoor ik anders met situaties om ga. Hierdoor voel ik mij vele malen ontspannender en ook eigenlijk best heel gelukkig (ook al is de situatie die mij machteloos/ boos maakt nog steeds niet opgelost). Ik wil je bedanken voor de dingen die ik heb geleerd van je en de inzichten die je mij heb gegeven. Je bent een mooi mens!!! 

Ik zal ook zeker weer contact met je opnemen als ik je toch weer nodig heb, ik voel me erg op mijn gemak bij je en dat vind ik fijn.

Groetjes en nogmaals bedankt!!!!