Wil je stoppen met een verslavende relatie?

Deel dit stuk
37500372 1123324991150478 4596066519451959296 n

Uit de ontkenning stappen.

Het is makkelijk om te zeggen dat je een verslaving moet stoppen of een relatie moet verbreken. Dit heb je waarschijnlijk al eens gehoord van een familielid, vriend, vriendin, of zelfs een therapeut. Vaak weet je zelf ook dat dit het beste is, maar op de een of andere manier lukt het je toch niet om de relatie te beëindigen of de verslaving te stoppen.

Hoe komt dat?

Er zijn verschillende redenen voor.
Allereerst zijn er de schijnbare voordelen van de verslavende relatie. Een veel voorkomend voordeel is het vermijden van pijnlijke gevoelens en het ervaren van een emotionele ‘high’; de roes en de roze wolk bieden een ontsnapping aan de realiteit. Dit helpt je te overleven zonder de onderliggende pijn, die je mogelijk al lang met je meedraagt en je misschien niet eens bewust bent, onder ogen te hoeven zien.

Daarnaast is er de spanning en de intense gevoelens die zo’n relatie met zich meebrengt. De intense emoties en drama in je relatie kunnen je het gevoel geven dat je deze spanning nodig hebt om te voorkomen dat je leven saai wordt. Dit is echter meer overleven dan echt leven. Als je lange tijd hebt geleefd met deze pieken en dalen, raken je lichaam en geest gewend aan de adrenalinerush, waardoor je onbewust blijft zoeken naar die intensiteit. Deze behoefte aan spanning kan voortkomen uit eerdere relaties of zelfs uit ervaringen in je jeugd.

Een andere factor is het gevoel van verbondenheid dat je ervaart. Ieder mens verlangt naar verbondenheid, en zelfs relaties met veel drama kunnen dit gevoel geven. Ook de passionele seks, vaak aanwezig in verslavende relaties, zorgt voor een vorm van verbinding. Dit is niet de verbinding van echte intimiteit. Wat relatieverslaafden vaak ervaren als verbinding, is eerder een vorm van binding of zelfs traumabinding. Echte verbinding vereist gezonde intimiteit, iets wat in verslavende relaties vaak ontbreekt.

Naast de voordelen zijn er ook nadelen verbonden aan relatieverslaving, en het is cruciaal om deze in kaart te brengen. Het bewust worden van de nadelen en de negatieve gevolgen van de relatie vormt de basis voor je herstel.

Wanneer de nadelen zwaarder gaan wegen dan de voordelen, kan je bereid worden om de relatie te verbreken of hulp te accepteren. Maar waarom blijf je dan toch terugkeren of lukt het je niet om de relatie te doorbreken? Blijkbaar wegen de voordelen voor jou zwaarder dan de nadelen. Dit komt door het kernsymptoom van alle verslavingen: ontkenning.

Ontkenning is een overlevingsmechanisme dat ervoor zorgt dat je meer gefocust blijft op de voordelen dan op de nadelen. Dit verklaart waarom je na een heftige ruzie denkt dat je de relatie zult beëindigen, maar uiteindelijk toch blijft. Na verloop van tijd verdwijnen de nadelen weer naar de achtergrond en richt je je opnieuw op de voordelen. Die ontkenning zorgt ervoor dat de ander altijd weer terugkeert, ongeacht wat er gebeurt. Je kunt ontkenning zien als een innerlijke saboteur die voortdurend actief is. Het is de bondgenoot van je verslaving die niet wil dat je verandert. Hierdoor voel je weerstand tegen verandering en blijf je liever in je comfortzone (de situatie waaraan je gewend bent geraakt) dan dat je de stap zet om te veranderen.

Herken je dit en zou je aan de slag willen met dit patroon? Neem contact op en zet de eerste stap op weg naar heling.

admin

Ik ben Natasja, therapeut in eigen praktijk. Ik help je graag op jouw pad naar heling.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *