Ghosting

Deel dit stuk
40351920 1136788729804104 7033884403268845568 n 1
WAAROM IS GHOSTING ZO BESCHADIGEND?

Ghosting is het plotseling stoppen met alle communicatie zonder uitleg. Je partner neemt de telefoon niet meer op, blokkeert je zodat je geen contact meer kán opnemen of zegt eenzijdig alle contact op zonder reden.

Sommige slachtoffers van emotionele mishandeling hebben ervaring met ghosting. De mishandelaar ‘vertrekt of ‘verdwijnt’ zonder uitleg (meestal naar een nieuwe partner) waardoor jij, de huidige/ vorige partner met verwarringen en vele vragen blijft zitten. Soms kan er nog wel net één Appje vanaf met ‘Ik ben bij iemand anders’ of ‘Het is over’ maar meer dan dat wordt er, tot jouw grote verbijstering niet gecommuniceerd. 

Wat ik merk bij cliënten, die deze vorm van verlating hebben ervaren, is dat ghosting een enorme impact heeft op de verwerking van het einde van de relatie. Waneer je samen met de ‘emotioneel gezonde’ partner besluit dat -om wat voor reden dan ook- de ‘koek op is’, je medezeggenschap hebt en samen de afronding in goede banen kunt leiden. Het is respectvol, je geeft elkaar eerlijkheid, erkenning en je kunt samen bespreken hoe het contact eventueel voortgezet kan worden als beiden wat verder zijn na de relatie. Tenslotte heb je toch van elkaar gehouden of met elkaar samengeleefd en zijn er ook de mooie momenten geweest. 

Zo gaat het vaak niet wanneer je een relatie hebt gehad met iemand die jou ghost. Dan verdwijnt de mishandelaar met de noorderzon en neemt nooit meer contact op.

Ghosting geeft het slachtoffer het gevoelt niets meer te zijn dan een nutteloos object dat bij het grof vuil moest worden gezet, weg ermee! Niet waardevol genoeg om het fatsoen voor op te brengen of de moeite voor te nemen wat maakt dat deze daad een aanslag is op de eigenwaarde van degene die op deze manier ‘achtergelaten’ wordt.

40400290 1136786899804287 4885026348554256384 n

Ghosting kan je in verwarring, afgewezen en gekwetst achterlaten. Je bent alleen met de pijn, je voelt je verlaten, eenzaam en nog schadelijker dan dat, je vertrouwen in mensen krijgt een enorme dreun. De emotionele mishandelaar was tijdens de relatie je vertrouwenspersoon, hoe ingewikkeld de relatie ook was, maar nu blijkt de hele relatie gevoelsmatig -bij de ander- niets van waarde te zijn geweest. Je vraagt je af: ‘Hoe heeft je eigen gevoel en waarneming je zo in de steek kunnen laten?’ Je zelfvertrouwen ligt op de grond. Door het ervaren van ghosting kan het vertrouwen in anderen enorm aangetast raken en zo ook  je vermogen om betekenisvolle verbindingen te vormen. Doordat je twijfelt aan de oprechtheid van de intenties van anderen wordt openstellen voor anderen in een toekomstige relatie lastig.

Het gebrek aan ‘closure’ of afsluiting geeft veel stress, het slachtoffer blijft maar malen op zoek naar antwoorden. Heeft de mishandelaar een psychose? Een midlife crisis? Is er sprake van medicatiegebruik waar je niets van af wist? Heb je iets heel erg verkeerd gedaan? Vele vraagtekens blijven achter bij het slachtoffer, die er vaak later alsnog achterkomt dat de mishandelaar in de tussentijd gewoon verder is gegaan, helemaal happy zonder enige bekommering om jou, zonder besef van verantwoordelijkheid naar jou.

Het kan een aanwijzing zijn dat de mishandelaar een verborgen psychopaat is; er is geen empathie, inlevingsvermogen of geweten aanwezig om te kunnen voelen of bedenken hoe schadelijk het is voor het slachtoffer. Er kan ook sprake zijn van ongediagnostiseerd autisme of vermijdingsgedrag (vanwege een vermijdende hechtingsstijl) bij de dader. Het slachtoffer komt, vanwege het verlies in een onverwacht rouwproces dat veel langer duurt dan geestelijk gezond is. Geen duidelijkheid, geen gesprek of geen oplossing na de relatiebeëindiging kan het moeilijker maken om verder te gaan.

Ghosting heeft negatieve gevolgen voor de psychische gezondheid en kan bijdragen aan angst en  depressie. Studies hebben aangetoond dat afwijzing dezelfde hersengebieden activeert als fysieke pijn. Schroom niet om hulp in te schakelen bij dit herstelproces. Wil je erover praten? Neem contact op!

admin

Ik ben Natasja, therapeut in eigen praktijk. Ik help je graag op jouw pad naar heling.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *