Emotieregulatie training

Deel dit stuk

Emotieregulatie training is voor mensen die sterk wisselende emoties en stemmingen ervaren en daardoor vastlopen in werk, opleiding of relaties.  Het omgaan met emoties verloopt dan zo moeizaam dat er wordt gesproken van een emotieregulatie-stoornis. Deze wordt gekenmerkt door impulsief gedrag, zwart-wit denken, sterke stemmingswisselingen en vaak in conflictsituaties terecht komen. Soms is er sprake van een traumaverleden, een borderline persoonlijkheidsstoornis of trekken daarvan.

Doel van de training

In emotieregulatie-training kun je leren hoe je hiermee om kunt gaan. Je zal leren dat je zelf iets kunt doen aan je situatie, soms zijn kleine veranderingen al heel effectief. Misschien heb je nu het gevoel dat je helemaal geen grip hebt op je emoties. Wanneer je voor een training kiest neem je zoveel als mogelijk weer de regie in handen over je stemmingen en gedrag.

Onderwerpen van de training

 • Uitleg over je klachten
 • Een model waarin je oplopende emoties kunt onderbrengen (‘pannetjesmodel’ van Nancee Blum.)
 • Leren herkennen van heftige emoties
 • Anders leren denken
 • Wat je zelf kunt veranderen in de omgang met anderen
 • Hoe je impulsief gedrag beheerst
 • Het maken van een crisisplan

De meeste trainingen bestaan uit 8 tot 10 bijeenkomsten die wekelijks plaatsvinden en duren 2 uur. De training wordt gegeven in een groep, zodat je ervaringen met de andere deelnemers kunt herkennen en uitwisselen. Ook kun je vaardigheden met elkaar oefenen. 

De structuur van elke bijeenkomst in ongeveer op dezelfde wijze opgebouwd

 • Bespreking van huiswerk
 • Bespreking van theorie en het thema van die dag
 • Werken voor jezelf, in tweetallen of in de groep om te oefenen met de opdrachten

Je krijgt ook oefeningen om thuis te doen, omdat de training pas effect heeft als je het geleerde ook buiten de bijeenkomsten kan toepassen en gebruikt. Vaak moet je ook een boek of een werkboek aanschaffen.

De Vaardigheidstraining EmotieRegulatieStoornis (VERS) wordt op veel vestigingen binnen de GGZ aangeboden. Je hebt wel een doorverwijzing van de psycholoog nodig.

Uitgangspunt van de behandelmethode is dat je zelf verantwoordelijk bent voor jouw leven en dat je zelf kunt leren omgaan met crisissituaties en heftige emoties. Je komt niet in aanmerking voor VERS wanneer er sprake is van:

 • Primaire verslavingsproblematiek
 • Neiging tot psychotische decompensatie
 • Antisociaal gedrag

admin

Ik ben geregistreerd klinisch natuurgeneeskundige, klassiek homeopaat, voedingsdeskundige en fyto-therapeut en zie dagelijks hoe mensen vastlopen in hun lichamelijke en psychische gezondheid. Doordat ik zoveel cliënten heb geholpen op weg naar gezondheid, kan ik concluderen dat er een grote diversiteit en complexiteit aan klachten bestaan, maar dat de oplossingen vaak niet zo complex hoeven te zijn. Het belangrijkste tijdens het behandelproces is het gedegen onderzoek naar de oorzaak van de verstoring in jouw systeem. Waar ligt het probleem? Waar ligt het conflict? Ik kom samen met jou tot de kern van de problematiek en van daaruit tot een doordacht en doeltreffend behandelplan, zodat je weer verder kunt. Het succes van het behandelplan ligt voor een groot deel aan jouw eigen inzet en commitment.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *