Durf je te vertrouwen?

Deel dit stuk

In het gewone dagelijkse leven duurt het meestal een poosje voordat je iemand echt hebt leren kennen. Zo verloopt het ook wanneer je in therapie gaat.

Er is tijd en ruimte nodig om elkaar af te tasten en aan elkaar te wennen voordat er vertrouwen kan ontstaan tussen jou en je therapeut. Heb je juist moeite om iemand te vertrouwen, heb je angst voor het onbekende of voor teleurstelling? Dan is het begrijpelijk dat je niet zo makkelijk over je onzekerheden, schaamte of problemen praat. Therapie is een gezamenlijk proces en vertrouwen moet eerst groeien voordat jouw proces de diepte in kan gaan. Verbinden is een kunst; ik noem het ook wel ‘de kunst van het elkaar ontmoeten’. Wanneer je moeite hebt met vertrouwen, bekijken we samen hoe we dit een plek kunnen geven in onze gesprekken. Wantrouwen mag. Kwetsbaar zijn mag. Die toestemming heb je vanuit mijn onvoorwaardelijkheid die ik met jou aanga als therapeut. Vanuit de ruimte die dan ontstaat bekijken we jouw ‘vertrouwen’ thema.

Spiegel

Ik ben – als het goed is – een vreemde voor je. Dat hoort ook zo. Om je probleem helder en vooral objectief te kunnen benaderen heb ik afstand nodig. Wat fijn is, is niet alleen dat ik een geheimhoudingsplicht heb maar ook al veel problemen gezien en gehoord heb. Daarom kijk ik niet zo gauw ergens van op. Wat je zelf inbrengt tijdens de sessies – ook onbewust gedrag – is jouw thematiek. Daar reflecteren we samen op. Kom je vaak afwijzing tegen in je relaties? Dan kan ik, vanuit empathie als een spiegel voor je zijn. Bijvoorbeeld, wat vaak voorkomt tijdens een sessie, is dat een cliënt aan één stuk door praat. Ik vraag dan soms om een momentje stilte, omdat ik moeite krijg om mijn aandacht erbij te houden. Door deze spiegeling kom je erachter wat jouw thema kan zijn. Bijvoorbeeld, ‘moeite met ruimte geven aan de ander omdat je geen ruimte voelt voor jezelf’. Wanneer je inzicht krijgt in wat je teweeg brengt bij mij, krijg je zo ook inzicht in je eigen gedragspatronen. Ben je bijvoorbeeld gauw boos of voel je je snel onbegrepen? Dan kan het zijn dat ik je ook irriteer of je het gevoel geef niet op jouw golflengte te zitten. In plaats dat dit tot een (onuitgesproken) conflict of afstand leidt, zoals dat meestal in het ‘echte’ leven gebeurt, gaan we samen op onderzoek uit.

Samen zoeken

We hebben een innerlijke behoefte om problemen op te lossen en zo ons leven vorm te geven. Het is niet altijd de inhoud van alle inzichten die van belang is, maar ook zeker het zoeken ernaar. Het samen zoeken is een prachtig en bindend middel dat de oorzaak van verandering kan zijn. Je kan therapie zien als een generale repetitie waarin je oefent met de dingen die je moeilijk vindt. De therapeutische relatie is een oefenrelatie die je handvatten aanreikt, zodat het contact met anderen meer voldoening gaat geven. Vertrouwen in dat proces is de eerste stap.

– Vulnerability is the birthplace to connection and the path to feelings of worthiness. If it doesn’t feel vulnerable, the sharing is probably not constructive. – Brené Brown

admin

Ik ben geregistreerd klinisch natuurgeneeskundige, klassiek homeopaat, voedingsdeskundige en fyto-therapeut en zie dagelijks hoe mensen vastlopen in hun lichamelijke en psychische gezondheid. Doordat ik zoveel cliënten heb geholpen op weg naar gezondheid, kan ik concluderen dat er een grote diversiteit en complexiteit aan klachten bestaan, maar dat de oplossingen vaak niet zo complex hoeven te zijn. Het belangrijkste tijdens het behandelproces is het gedegen onderzoek naar de oorzaak van de verstoring in jouw systeem. Waar ligt het probleem? Waar ligt het conflict? Ik kom samen met jou tot de kern van de problematiek en van daaruit tot een doordacht en doeltreffend behandelplan, zodat je weer verder kunt. Het succes van het behandelplan ligt voor een groot deel aan jouw eigen inzet en commitment.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.