De beste manier om je zelfliefde te vergroten.

Deel dit stuk

Aan de meeste gevoelens van ongemak die we ervaren ligt een gebrek aan zelfliefde ten grondslag. Dit gebrek is ook de bron van oneindig veel conflicten en slechte keuzes die we in ons leven maken. Het is een leegte die ervoor zorgt dat we geforceerde pogingen doen om onszelf te bewijzen of ijverig op zoek zijn naar goedkeuring of genegenheid. Pogingen die kunnen uitmonden in een slagveld. Om deze hoop op ‘goedkeuring van anderen’ te laten varen mogen we onze zelfliefde vergroten.

Liefde steunt voornamelijk op drie pilaren: respect, zorg en kennis. Respect impliceert dat je jezelf en anderen accepteert en waardeert. Wanneer je iets werkelijk respecteert, houdt dit in dat je niet voortdurend de behoefte hebt om het in twijfel te trekken, te bekritiseren of veranderen. Je accepteert simpelweg dat het is wat het is en dat je er tevreden mee bent dat het zo is. Met andere woorden, je bevestigt het.

Zorg houdt in dat je je tot deze persoon of dit object waar je van houdt, verhoudt op een manier die groei en bescherming in stand houdt. Zowel respect als zorg zijn nauw verbonden aan kennis: je kunt iets niet respecteren als je er geen kennis van hebt, en je kunt er ook niet voor zorgen en het helpen groeien als je niet weet in welke richting het wil evolueren.

“Van jezelf houden is het begin van een levenslange romance.”
-Oscar Wilde-

Wanneer er sprake is van zelfliefde, houdt dit dus in dat iemand zichzelf respecteert, voor zichzelf zorgt en kennis van zichzelf heeft. Wanneer er geen sprake is van zelfliefde, moeten we onszelf navigeren door de onzekerheid van het niet weten wie we zijn of waar we naar toe gaan. We twijfelen aan onze gedachten, gevoelens en handelingen: je trekt de keuzes die je maakt voortdurend in twijfel en hebt het gevoel alsof je compleet iemand anders zou moeten zijn om op de juiste manier te kunnen leven. Het is alsof je een innerlijke storm uitleeft waar nooit een einde aan komt. Wanneer dit het geval is, is het tijd om je zelfliefde te gaan onderhouden. Daarom bespreken we in dit artikel de beste manieren om je zelfliefde te vergroten.

Je zelfliefde vergroten

Leer op een vriendelijke manier naar jezelf te kijken.
De kans is groot dat je jezelf er op een bepaald moment in je leven van hebt overtuigd dat ‘er iets mis met je is’. Misschien ben je op zo een manier opgevoed dat je je altijd heel goed bewust was van de fouten die je maakte of dat er veel te veel nadruk op werd gelegd. Daarom kan het zijn dat je eraan gewend bent geraakt om jezelf vanuit dit perspectief te bekijken: waarbij je alleen maar let op je fouten en al je inspanning en prestaties voortdurend kritisch beoordeeld.

In dit geval is het belangrijk om je een geheimpje te verklappen: niet alleen de behoefte om jezelf voortdurend te bekritiseren is een onmiskenbaar teken van een gebrek aan zelfliefde, maar ook de behoefte om altijd anderen in twijfel te trekken en omlaag te halen. Het is een poging jezelf groter te maken door anderen kleiner te maken.

Leer om deze conditionering te overwinnen. Doorbreek het denkpatroon dat ervoor zorgt dat je jezelf alsmaar weer oppompt of omlaag haalt. Dit is de opgave: elke keer dat je op een fout of mislukking stuit, zeg je iets liefs tegen jezelf. Probeer eens wat vriendelijker naar jezelf te kijken en je zult vanzelf van jezelf leren te gaan houden.

Waarde geven aan de dingen die je doet

We zijn het allemaal waard om gerespecteerd en gewaardeerd te worden, simpelweg door tot de menselijke soort te behoren. Vergeet daarnaast niet dat jezelf bewust ergens voor inspannen de gezondste manier is om waarde te geven aan de dingen die je doet.

Inspanning is krachtig voedsel voor zelfliefde. Zonder het door te hebben, geeft de inspanning die je levert je een gevoel van waardigheid dat zich vertaalt in respect voor de persoon die je bent en wat je doet. Door voor de makkelijke weg te kiezen, heb je helemaal niet door dat er zich eigenlijk het tegenovergestelde afspeelt: je devalueert de dingen die je bereikt, en dus ook de persoon die je bent.

Moeite doen houdt niet in dat je tegen je eigen verlangens in moet gaan of dat je jezelf alsmaar voor de kop moet slaan wanneer je niet in staat bent om je doelen te bereiken. Het houdt eerder in dat je moeite doet voor de dingen die je wilt doen, zodat alles goed gedaan wordt en volledig wordt afgerond. Dit kan ervoor zorgen dat je soms ook je eigen wil moet inschikken, maar tegelijkertijd zal het je ook belonen met een groeiend gevoel van zelfliefde.

Men oordeelt zonder er bij stil te staan

Je zal nooit gelukkig worden of tevreden met jezelf zijn als je afhankelijk blijft van de meningen van andere mensen.De meesten van hen zijn er niet bewust op uit om je te kwetsen wanneer ze hun mening geven (hoewel dit wel vaak het gevolg is).

Denk je echter dat anderen eerst uren achter elkaar nadenken over wie jij bent voordat ze vrolijk hun mening over jou met je delen? Ik zal je zeggen dat dit lang niet het geval is! De meesten van hen reageren impulsief en zeggen dingen zonder er echt bij stil te staan. Om waarde te hechten aan kritiek, zou het in z’n volle complexiteit, zorgvuldig overwogen moeten zijn.

Misschien stel je de behoefte van die andere persoon niet tevreden en is dit de reden waarom diegene aan jou twijfelt. Uiteindelijk ligt het probleem echter meer bij die andere persoon dan bij jou. Het is jouw taak niet in het leven om je aan te passen aan de verlangens van anderen, maar om je eigen weg te volgen. Dat proces is uniek en het zal vaak zo zijn dat anderen het er niet mee eens zijn. Het is verstandig om je ervan bewust te worden dat dit volkomen normaal is en dat dit iets is dat ons allemaal overkomt.

Bron: www.verkenjegeest.com

admin

Ik ben geregistreerd klinisch natuurgeneeskundige, klassiek homeopaat, voedingsdeskundige en fyto-therapeut en zie dagelijks hoe mensen vastlopen in hun lichamelijke en psychische gezondheid. Doordat ik zoveel cliënten heb geholpen op weg naar gezondheid, kan ik concluderen dat er een grote diversiteit en complexiteit aan klachten bestaan, maar dat de oplossingen vaak niet zo complex hoeven te zijn. Het belangrijkste tijdens het behandelproces is het gedegen onderzoek naar de oorzaak van de verstoring in jouw systeem. Waar ligt het probleem? Waar ligt het conflict? Ik kom samen met jou tot de kern van de problematiek en van daaruit tot een doordacht en doeltreffend behandelplan, zodat je weer verder kunt. Het succes van het behandelplan ligt voor een groot deel aan jouw eigen inzet en commitment.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *